Pesätyöpaja

Kolmiosainen perinnekäsitöihin ja muotoiluun pohjautuva työpajakokonaisuus

 1. Pesäinstallaation Taidepöllö Värivaakku –työpajat 3-6-vuotiaille yhteistyössä aikuisen kanssa ja yli 7-vuotiaille itsenäisesti toimivana työpajana taideopettajan ohjauksessa.
 2. Kyläkutojien polku- ja puun punontaleirit – Kutojalinnuista lavastajalinnuiksi:
  A) Keppikudonta-työpajat 3-5 -vuotiaille
  B) Oksanhaarakudontatyöpajat yli 6-vuotiaille
 3. Historiaan ja luontoon pohjautuva Puumerkistä emojiin –grafiikkatyöpaja3-vuodesta ylöspäin

Lavastajalintu, kuten kutojalintukin, on tropiikissa elävä lintulaji, joka hamstraa metsistä kaikenlaista materiaalia, ja tekee niistä uskomattomia estradeja ja teoksia metsiin. Nykyään lavastajalinnut ovat löytäneet myös metsien roskat ja roskista on tullut osa lavastajalintujen teoksia. Taideleirillä myös luonnosta löytyvät roskat voivat saada uuden merkityksen osana syntyviä teoksia. Positiivisesti pohtien paneudutaan työskentelyn lomassa ilmastoon liittyvin ympäristökysymyksiin ja etsitään ratkaisuja maapallon parantamiseen ja luonnon elävöittämiseen taiteen ja leikin keinoin.

Ota yhteys sähköpostitse anmikkol@gmail.com tai puhelimitse 040 740 8404, niin sovitaan tarkemmin.

Matkakertomuksia – Diary 2020 – 1-3-COVID-19 ja muita huolia

Matkakertomuksia Diary 1-2, kirjonta, maalaus, tussipiirros, muliinilanka, Indian Ink, akryyli, vuoristovaelluksen löytöjä vuosien varrelta; kivi, lasi, simpukka, kuivunut banaanipuun kuori, ruostunut peltitölkin kansi

Diary -3- Puolinainen; äidin huokaus, akvarelli, tussipiirros, kirjonta

Matkakertomuksia –  DIARY – 1-3

Pelko voi olla paikka ja tila

Maailma tilana – World as a space

Mitä enemmän ihminen näkee, kokee, tuntee ja koskettaa, mitä pitempään hän elää, sitä vähemmän tietyllä paikalla on merkitystä. Yksi laajenee moneksi ja monesta tulee yksi. Varhaislapsuuden tilakokemuksilla on eritysmerkitystä. Ne ovat kasvaneet ihmiseen kiinni – ovat osa minuutta ja pysyvät siinä kuolemaan asti. Kuljetamme mukanamme meille merkityksellistä tilallista muistoa, ja keräämme siihen liittyvä materiaalia ympärillemme huomaamattamme. Olemme yhtä varhaislapsuutemme tilakokemuksen kanssa.

The more a person perceives, feels and experiences – the longer they live – the less significance a particular place carries. One expands to many, and many turns into one. The early childhood space experiences carry a special meaning. They have become a part of people – a part of being and will remain there until the death. We carry meaningful spatial experiences with us, and then gather related material around us without noticing. We are one with the space experience of our early childhood.

Lasihelmipeli

Lasihelmipeli -triptyykki 2020
Koko: 212  x 130 x 4 cm tai 60-70 cm – triptyykin mekko-osan voi myös ripustaa tilaan kahden teososan (Pelto & Peli) eteen = vaihtoehtoinen ripustussuunnitelma
Materiaalit ja tekniikka: rohdinpellava, puuvillapellava, muliinilanka, akryylimaali & kudonta, ompelu, kirjonta, ompelu, painanta/maalaus

Lasihelmipeli -triptych 2020  
Size: 212  x 130 x 4 cm
Materials and technigue: linen, cotton, acrylic painting & weaving, sewing, embroidery, printing/painting

Lasihelmipeli 2020 tekstiiliteokseni syntyyn on vaikuttanut Nobel-kirjailija Herman Hessen romaani Lasihelmipeli (1943). Romaania on nimitetty ajan monumentiksi, sillä se sisältää kaikkien aikojen läsnäolon. Hesse on rakentanut kirjallisen monumenttinsa eräänlaisen esteettisen pelin muotoon. Sen kautta on mahdollista päästä osalliseksi kaikista maailmoista, kaikesta tietämyksestä ja kaikista kulttuureista. Löydän Hessen teoksesta yhtymäkohtia myös omaan aikaamme, sen globaalisti suuriin ilmastokysymyksiin ja ongelmiin, niin konkreettisiin kuin abstrakteihin.

Hessen Lasihelmipelin sävyttämissä aatoksissa lensin Andalusiasta Suomeen maaliskuussa 2020, Euroopan koronakriisin aattona. Alla levittäytyvä laaja tilkkutäkkimäisen kaunis ja koronasta puhdas valtaisa peltomaisema lammikkoineen puhutteli. Otin valokuvan. Kuva toi mieleeni japanilaista Boro-tekstiiliä muistuttavan tekstiilin, missä erimuotoiset kangaspalat keltaokrasta punaruskeaan ja sinivihreästä smaragdin vihreään vuorottelevat luoden lukuisia tiluksia, joita kapeat tiet halkovat ajanpatinoimalla pinnalla, kuin ulospäinkäännetyt saumat. Piirsin kuvan pohjalta luonnoksen lentokoneessa ja annoin sille nimen: Maa on niin kaunis.  – Kokosin 1980 – 1990-luvulla kutomistani ja suunnittelemistani kankaista teoskokonaisuuden. Olin säästänyt kankaita oikeaan hetkeen, jonka tunnistin olevan käsillä. Pääsisin vihdoin tekemään kauan säilyttämistäni kankaista uusiotaidetta.

Lasihelmipeli 2020triptyykki on kunnianosoitus kauniille maapallolle, sen suojelemiselle. Se on eri tekstiilitekniikoin toteutettu abstrahoitu kuva ajasta ja hetkestä, joka oletettavasti jää historiaan synkkänä, mutta opettavana ja monimerkityksellisenä. 

Kolmiosainen perinnekäsitöihin ja muotoiluun pohjautuva työpajakokonaisuus

 1. Pesäinstallaation Taidepöllö Värivaakku –työpajat 3-6-vuotiaille yhteistyössä aikuisen kanssa ja yli 7-vuotiaille itsenäisesti toimivana työpajana taideopettajan ohjauksessa.
 2. Kyläkutojien polku- ja puun punontaleirit – Kutojalinnuista lavastajalinnuiksi:
  A) Keppikudonta-työpajat 3-5 -vuotiaille
  B) Oksanhaarakudontatyöpajat yli 6-vuotiaille
 3. Historiaan ja luontoon pohjautuva Puumerkistä emojiin –grafiikkatyöpaja 3-vuodesta ylöspäin

Lavastajalintu, kuten kutojalintukin, on tropiikissa elävä lintulaji, joka hamstraa metsistä kaikenlaista materiaalia, ja tekee niistä uskomattomia estradeja ja teoksia metsiin. Nykyään lavastajalinnut ovat löytäneet myös metsien roskat ja roskista on tullut osa lavastajalintujen teoksia. Taideleirillä myös luonnosta löytyvät roskat voivat saada uuden merkityksen osana syntyviä teoksia. Positiivisesti pohtien paneudutaan työskentelyn lomassa ilmastoon liittyvin ympäristökysymyksiin ja etsitään ratkaisuja maapallon parantamiseen ja luonnon elävöittämiseen taiteen ja leikin keinoin.

Ota yhteys sähköpostitse anmikkol@gmail.com tai puhelimitse 040 740 8404, niin sovitaan tarkemmin.

Tuulensuojasta Nukkeseinäksi

Tuulensuoja (Shelter from the wind), 2011-2018, weaving, sewing, embroidery, textile/oilpainting, recycling materials; rag, lace, board (find), 215 x 140 cm.

Shelter from the wind base on the childhood and kid´s way to build huts. They don`t think accurately what´s the best way to build. But they enjoy! The Art is like the play. It´s joy!

&

Pesä-installaatio (Nest-installation),
2011-2018, behind, altogether 15 different nests, crochet, recycling materials: rag, wool, bast, metal yarn. (Tämä teksti selittää kuvaa jossa Tuulensuoja ja Pesä-installaatio ovat yhdessä.)

Tuulensuoja -installaationi on elänyt lähes 10 vuotta. Sen pohja on muistossa, lapsuuden salamajakokemuksessa, joka on samanaikaisesti osa universaalia tarinaa, kaikkia koskettavaa. Jokainen lapsi rakentaa salamajansa löytämistään materiaaleista vapaasti sommitellen. Tuulensuojassa yhdistyy leikki, joka on taiteen liittolainen ja taiteessani erittäin tärkeä tekijä. Fenomenologiaan pohjautuen kurkistan Tuulensuojan kurkistusaukkojen kautta kauas lapsuuteen ja sinne liittyviin merkittäviin muistoin.  Tuulensuojan aukovat avaavat näkymän myös tulevaan. Teos symboloi mielestäni monessa mielessä uskontotieteilijä Terhi Utriaisen ajatusta materialisoidusta ihmisestä. Siihen kätkeytyy kerroksia, joita ihminen kantaa kehonmuistoina.  Tuulensuoja on monista maali- ja kangaskerroksista koottua taidetta, rikottua ja revittyä, vapaasti uudelleen parsittua ja kudottua. Se on lapsen tapaa tehdä ja kuvaa prosessinomaisesti niitä kerroksia ja juuria, joita meidän on kannettava mukanamme, halusimmepa tai emme.

Shelter from the wind

I created  ”Shelter from the wind”- installation almost ten years ago. It was created based on a childhood memory of a ”secret shelter”, which also plays a part of a wider, universal story that touches everyone. Every child builds their own ”secret shelter” using freestyle technique and with raw materials  they’ve found. The ”shelter from the wind” – installation represent a play, which can also been seen as an ally for creative art. It has always been very important for me to cultivate a playful insight through my art work.

In the ”Shelter from the wind”, I’ll take a deep peek at my childhood memories and the meanings involved. Phenomenology may explain complimentary concept to this experience. The gaps in the ”Shelter from the wind” – installation also opens a view into the future. In many ways, I think the art work symbolises the idea of ”a materialized human being” by Utriainen. The art piece hides layers and emotions, that a person may have storage in his or her bodily memory. The ”Shelter from the wind” is a collection of paint and fabric layers, which has been first torn apart and then freely pared and woven back together. It beautifully describes the layers and roots we are forced to carry within us, whether we would like it or not. The same great story will be continued in my oil textile collage ”Aomame”, which is a tribute to Haruki Murakami’s novel 1Q84. Murakami has helped me to go deeper in my own self discovery, on the expedition into wider understanding.