AIKUISKOULUTUS / ADULT EDUCATION AND TRAINING

Varhaiskasvatuksen räätälöidyt taidepohjaiset perinnekäsityön pajat

Varhaiskasvatuksen räätälöidyt taidepohjaiset perinnekäsityöhön ja tarinallisuuteen pohjautuvat kuvataiteen pajat on suunnattu pienten lasten kanssa työskenteleville alan ammattilaisille, sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Työpajoissa yhdistyy luontevasti musiikki, leikki ja nukketeatteri.

Kurssikokonaisuudet räätälöidään asiakasryhmän toiveiden mukaan ja toteutetaan Oitbackan kartanon navetan Taidevintillä ja kartanon ympäristössä. Taidevintin taidetilat kanssani jakaa keraamikko Karoliina Tuovinen. Tarjoamme myös yhteisiä varhaiskasvatukseen integroituvia pedagogisia taidekokonaisuuksia. Jos kiinnostut, otathan yhteyttä!

< tammikuu 2023 >
maanantaitiistaikeskiviikkotorstaiperjantailauantaisunnuntai
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Aikuisopiskelijoille on varattu mm. Matkalla minuuteen ja omaan taidekieleen, mikä tarkoittaa heittäytymistä vapaisiin taidekokeiluihin, jopa ”väärällä kädellä” piirtämiseen ja maalaamiseen. Ideana on, että sillä tavoin löytyy omin tapa tehdä taidetta, tulkita maailmaa, omia tunteita ja kokemuksia.

Oitbacka on aikuisillekin mitä ihanteellisin alusta tekemiseen ja matkaan omaan taidekieleen. Myös aikuiskurssien kokonaisuus, esimerkiksi kurssin kesto, kootaan pienryhmän toiveiden mukaan.

Pesätyöpaja

Kolmiosainen perinnekäsitöihin ja muotoiluun pohjautuva työpajakokonaisuus

 1. Pesäinstallaation Taidepöllö Värivaakku –työpajat 3-6-vuotiaille yhteistyössä aikuisen kanssa ja yli 7-vuotiaille itsenäisesti toimivana työpajana taideopettajan ohjauksessa.
 2. Kyläkutojien polku- ja puun punontaleirit – Kutojalinnuista lavastajalinnuiksi:
  A) Keppikudonta-työpajat 3-5 -vuotiaille
  B) Oksanhaarakudontatyöpajat yli 6-vuotiaille
 3. Historiaan ja luontoon pohjautuva Puumerkistä emojiin –grafiikkatyöpaja3-vuodesta ylöspäin

Lavastajalintu, kuten kutojalintukin, on tropiikissa elävä lintulaji, joka hamstraa metsistä kaikenlaista materiaalia, ja tekee niistä uskomattomia estradeja ja teoksia metsiin. Nykyään lavastajalinnut ovat löytäneet myös metsien roskat ja roskista on tullut osa lavastajalintujen teoksia. Taideleirillä myös luonnosta löytyvät roskat voivat saada uuden merkityksen osana syntyviä teoksia. Positiivisesti pohtien paneudutaan työskentelyn lomassa ilmastoon liittyvin ympäristökysymyksiin ja etsitään ratkaisuja maapallon parantamiseen ja luonnon elävöittämiseen taiteen ja leikin keinoin.

Ota yhteys sähköpostitse anmikkol@gmail.com tai puhelimitse 040 740 8404, niin sovitaan tarkemmin.

Matkalla minuuteen ja omaan taidekieleen

Matkalla minuuteen ja omaan taidekieleen on otsikon mukaisesti matka omaan tarinaan ja käsialan löytämiseen erilaisten kuvataidetehtävien kautta. Tehtävät pohjautuvat osittain ekspressiiviseen taideterapiaan, mutta rakentuvat luomani Pesäkonseptin ympärille, jonka keskiössä on oman taidekielen löytäminen kuvallisiin prosessitehtäviin pohjautuen. Kurssi sopii kaikille, eikä edellytä taidetaustaa, aivan vihreäkin on tervetullut kurssille.

Ryhmän merkitys korostuu kurssin aikana, mitä kautta rakennutaan yhdessä. Kutsu ystäväsikin mukaan!

Visuaalisia tunnemuistoja

Taideterapialähtöisessä prosessissa työskennellään materiaalilähtöisesti juoksevan maalin, saven, käsintehdyn paperin, luonnon-, ja kierrätysmateriaalien kanssa. Kaikki aistit ovat herkistyneet ja herättävät voimakkaita muistoja ja tuntemuksia. Taidekurssilla tutustutaan uusiin materiaaleihin ja tapoihin tehdä taidetta. Myös taustamusiikilla on iso merkitys työskentelyssä.

Ota yhteys sähköpostitse anmikkol@gmail.com tai puhelimitse 040 740 8404, niin sovitaan tarkemmin.

 • ”Kokemus oli turvallinen, pieni ryhmä ja sinulla ohjaajana hyvä ote huomioida kaikki ryhmäläiset – lisäksi myös silmää nähdä missä vaiheessa meidän jokaisen prosessi oli menossa.” Soile 12.6.2018
 • ”Tulen aina uudestaan koska näiden kurssien ilmapiiri on avoin ja hyväksyvä. Saan olla oma itseni, saan aikaa itselleni, opin samalla uutta sekä itsestäni että taiteesta.” Suvi 31.5.2018
 • ”Opetus on ammattitaitoista ja yksilökohtaista, lempeästi ohjaavaa. Jokaisella on oikeus jakotilanteissa purkaa tai olla purkamatta – ihan miltä tuntuu.” Inkeri 8.6.2018
 • ”Minua katsoo yhä possu suoraan silmiin, mutta ei enää niin tummarajaisena. Tällaiset kurssit antavat paljon. Kiitos, että järjestät niitä!”  Laura 28.5.2018

Minä paperinukkena – leikkisä paperinukketyöpaja aikuisille

”Leikkiminen on kykyä muuntaa todellisuutta mielen tasolla.” Liisa Piiroinen, Leikissä taiteen ainekset, 2004

Me 1900-luvun puolenvälin jälkeen syntyneet aikuiset leikimme paljon ja pitkään. Itselleni etenkin paperinuket olivat erityisen merkityksellisiä ja profiloituvat aikaan, jolloin lelujen massatuotanto otti vasta ensi askeleitaan; lapsille hankitut lelut olivat ylellisyystavaroita, niissä säästettiin. Niinpä edullisista ostopaperinukeista, tai Apu-lehdestä leikatuista poppareista, sekä itse piirretyistä muodostui monelle lapselle minän jatkeita, eräänlaisia Alter Egoja. Ne mahdollistivat juuri sellaisen elämän, jonka lapsi nukelleen kuvitteli.

Koska lapsen mielikuvitukselle kaikki on mahdollista, aikuinen kokee lapsen tavan toimia ja leikkiä vapauttavana. Mutta aikuinenkin voi leikkiä, sillä taide on leikin jatke ja edustaa yhtälailla kykyä muuntaa todellisuutta mielen tasolla.

Minä paperinukkena työpaja haastaa leikkimään taiteella ja kuvittelemaan

Millainen paperinukke sinä haluaisit olla?  Kuinka kertoisit ja esittelisit visuaalisesti paperinukkesi tarinaa? Mitä elementtejä siitä löytyisi? Voisitko avata minän metaforaa paperinukketeoksen avulla ja matkata minuutesi, sinulle merkityksellisten asioiden ja ilmiöiden juurille oman paperinuken avulla?

Ennen paperinukketyöpajaan sitoutumista, etsi mielesi kätköistä muistoja lapsuudesta, jossa leikit paperinukeilla, tai piirrät niitä itse ja kehittelet omaa tarinaa. Millainen tarina se olisi tänään? Mistä materiaaleista paperinukkemuistosi muodostuisi? Mitä tekniikkoja sen tekemiseen käyttäisit?

Jos koet, että paperinukke on sinua kiinnostava tapa päästä aivan omanlaiselle taidematkalle osaamatta piirtää tai maalata, ilmoittaudu mukaan! Pääset kokemaan jotain uutta ja löytää polun sisäiseen maailmaasi mielikuvaharjoittelun ja leikkiin pohjautuvan taidetekemisen kautta.

Ota yhteys sähköpostitse anmikkol@gmail.com tai puhelimitse 040 740 8404, niin sovitaan tarkemmin.