Näyttely Paljain silmin – With the Naked Eye

HAA Galleria (entinen Galleria Rantakasarmi), Suomenlinna
3.-27.9.20 — Helsinki Design Week 2020.

Suomenlinnan HAA Gallerian Taiteilijat O:n & TEXO:n näyttelyn teema on uusmaterialismi. Taiteilijat O:n hanketuottaja Miia Kallio avaa käsiteen taustaa laajasti näyttelyn kuraattorihaastattelujen pohjalta Ormanon blogissa. ”Tiivistetysti voisi sanoa taiteen tutkimuksen kannalta uusmaterialismissa olevan kyse materiaalin ja taiteilijan intention välisestä suhteesta. Materiaali ei ole vain jotain, josta taiteilija muokkaa teoksen, vaan taiteilija ja materiaali toimivat yhteistyössä.”

Paljain_Silmin_katalogi.pdf
#paljainsilmin

Lasihelmipeli / The glass bead game

Lensin Andalusiasta Suomeen maaliskuussa 2020. Allani levittäytyi tilkkutäkkimäisen kaunis ja koronasta puhdas maisema. Otin valokuvan, jossa erilaiset pinnat keltaokrasta punaruskeaan, sinivihreään ja smaragdiin vuorottelivat. Kapeat tiet halkoivat pintoja kuin ulospäinkäännetyt saumat. Piirtämäni luonnos, Maa on niin kaunis inspiroi tekemään 1980-90-luvulla kutomistani ja suunnittelemistani kankaista kierrätysteoksen. Sen muotoutumiseen vaikutti myös Herman Hessen Lasihelmipeli (1943), jota on sanottu ajan monumentiksi – romaani sisältää kaikkien aikojen läsnäolon. Toinen maailmansota näkyy teoksen taustalla ja erilaisten maailmankatsomusten törmäyskurssit. Ne tuntuvat ajankohtaisilta myös nyt.

Kolmiosainen tekstiiliteokseni Lasihelmipeli 2020 on pieni oman ajan monumentti verrattuna Hessen Lasihelmipeliin. Siinä on kuitenkin riittävästi: pelto, mekko ja peli – elämän perusainekset: Suo, kuokka ja Jussi. Triptyykin kolmas osa on aikoinaan kirpputorilta hankkimani käsintehty ”lasihelmipeli”, tämän päivän kuokka.

Kuva: Usva Torkki