Tuulensuojasta Nukkeseinäksi

Tuulensuoja (Shelter from the wind), 2011-2018, weaving, sewing, embroidery, textile/oilpainting, recycling materials; rag, lace, board (find), 215 x 140 cm.

Shelter from the wind base on the childhood and kid´s way to build huts. They don`t think accurately what´s the best way to build. But they enjoy! The Art is like the play. It´s joy!

&

Pesä-installaatio (Nest-installation),
2011-2018, behind, altogether 15 different nests, crochet, recycling materials: rag, wool, bast, metal yarn. (Tämä teksti selittää kuvaa jossa Tuulensuoja ja Pesä-installaatio ovat yhdessä.)

Tuulensuoja -installaationi on elänyt lähes 10 vuotta. Sen pohja on muistossa, lapsuuden salamajakokemuksessa, joka on samanaikaisesti osa universaalia tarinaa, kaikkia koskettavaa. Jokainen lapsi rakentaa salamajansa löytämistään materiaaleista vapaasti sommitellen. Tuulensuojassa yhdistyy leikki, joka on taiteen liittolainen ja taiteessani erittäin tärkeä tekijä. Fenomenologiaan pohjautuen kurkistan Tuulensuojan kurkistusaukkojen kautta kauas lapsuuteen ja sinne liittyviin merkittäviin muistoin.  Tuulensuojan aukovat avaavat näkymän myös tulevaan. Teos symboloi mielestäni monessa mielessä uskontotieteilijä Terhi Utriaisen ajatusta materialisoidusta ihmisestä. Siihen kätkeytyy kerroksia, joita ihminen kantaa kehonmuistoina.  Tuulensuoja on monista maali- ja kangaskerroksista koottua taidetta, rikottua ja revittyä, vapaasti uudelleen parsittua ja kudottua. Se on lapsen tapaa tehdä ja kuvaa prosessinomaisesti niitä kerroksia ja juuria, joita meidän on kannettava mukanamme, halusimmepa tai emme.

Shelter from the wind

I created  ”Shelter from the wind”- installation almost ten years ago. It was created based on a childhood memory of a ”secret shelter”, which also plays a part of a wider, universal story that touches everyone. Every child builds their own ”secret shelter” using freestyle technique and with raw materials  they’ve found. The ”shelter from the wind” – installation represent a play, which can also been seen as an ally for creative art. It has always been very important for me to cultivate a playful insight through my art work.

In the ”Shelter from the wind”, I’ll take a deep peek at my childhood memories and the meanings involved. Phenomenology may explain complimentary concept to this experience. The gaps in the ”Shelter from the wind” – installation also opens a view into the future. In many ways, I think the art work symbolises the idea of ”a materialized human being” by Utriainen. The art piece hides layers and emotions, that a person may have storage in his or her bodily memory. The ”Shelter from the wind” is a collection of paint and fabric layers, which has been first torn apart and then freely pared and woven back together. It beautifully describes the layers and roots we are forced to carry within us, whether we would like it or not. The same great story will be continued in my oil textile collage ”Aomame”, which is a tribute to Haruki Murakami’s novel 1Q84. Murakami has helped me to go deeper in my own self discovery, on the expedition into wider understanding.