Aomame

Aomame 2018, tekstiili/öljymaalaus, ready made, 80 x 100 cm
Siilipolo, ryijykudonta, sewing. Kumi, metalli, ready made. 

Aomame 2018, textile/oilpainting, ready made, 80 x 100 cm
Siilipolo, rug weaving, sewing. Rubber, metal, ready made. 

Tuulensuojan ja Pesä-installaation tarinaa jatkaa öljytekstiilikollaasi Aomame. Teos on kunnianosoitus Haruki Murakamin romaanille 1Q84, joka on vahvistanut entisestään ymmärrystäni ihmismielen eri tasoista: menneisyyden merkityksestä, lapsuuden kadotetun ihmemaan ”pesistä”, rinnakkaistodellisuudesta, jota Murakami kutsuu ”ilmakoteloksi”. 

Ilmakoteloiden muotoiseksi virkkaamani pesät edustivat minulle rinnakkaistodellisuutta jo paljon ennen kuin sain tutustua Murakamin tuotantoon ja teokseen 1Q84. Pesät sitoutuvat vahvasti tiettyyn, itselle merkitykselliseen lapsuuden tilakokemukseen ja leikkiin orapihlaja-aidan sisään rakentamassani tunnelissa, salamajassa alle kouluikäisenä. Rinnakkaistodellisuuden oivaltaminen auttoi ymmärtämään itseä ja tapaa tehdä usein samantyyppisiä valintoja ja siten rakentaa identiteettiä. Ajattelen, että kanssani moni muu haluaisi välillä ratkaista asioita toisin, mutta jostain syystä valitsee lähes aina tietyn tavan ja toimintamallin. Orapihlaja-aidan sisällä kätkeytynyt salamajakokemus johdatti oivalluksen tielle, ja vuosia kestäneen tutkimusmatkan jälkeen loin käsitteen omasta taidekielestä. Sen avulla on mahdollista löytää tie kadotettuun lapsuuteen, omaan sisimpään ja itselle merkitykselliseen taideilmaisuun. Oman taidekielen löytämiseen pohjautuu kehittämäni ekspressiivisiä taideterapeuttisia menetelmiä hyödyntävä Pesäkonsepti: Matkalla minuuteen ja omaan taidekieleen (katso Taidekurssit > Aikuiskoulutus).

Aomame -painting  base on Haruki Murakami´s novel 1Q84 and itse ”capsules of the air”. – I was very amazed after I had read Murakami´s novel, because in his book is the same idea than in my nests.  Both process otherness, both peek to the second reality, to the childhood or to the imagination world or to the alternate reality.